Materijali

Koristimo različite vrste materijala i stalno istražujemo nove, koji se pojave na tržištu, kako bi bili sigurni da osiguramo najbolje iskustvo za tebe, kao našeg kupca.

Grafikon materijala

- Na grafikonu ispod prikazani su svi materijali koje koristimo u našoj proizvodnji poređane tako da su prvo prikazani oni koji su najlakši, letnji, zatim materijali srednje debljine, za Proleće i Jesen, i na kraju deblji materijali koji su pogodni za zimu.

*Informacije na ovom grafikonu su prikazane radi lakše vizuelne identifikacije određenog materijala i odeće koja prati taj materijal, odnosno odeće koja je sašivena od tih materijala poređane po godišnjim dobima, od najtoplijih do najdebljih materijala.

97% svih naših proizvoda je napravljeno od minimum 93% pamuka gde postoji dodatak elastana ili poliestera u minimalnom procentu koji se meša sa pamukom da bi se postigao efekat rastegljivosti, uvek, osim u slučaju kada je u pitanju 100% pamuk, gde se u tom slučaju materijal neće rastezati.

Kako odabrati odeću?

Pri jutrošnjem odabiru garderobe iz tvog ormara, tvoje misli su se, pri izboru, verovatno kretale sa danom koji je ispred. Recimo da je ovo tipična letnja subota, i biraš jednostavnu majicu i farmerke. Ali odakle je ta odeća stvarno došla?

Odakle odeća potiče i kakav uticaj ovo putovanje ima na tvoje okruženje ili na okolinu širom sveta? Važno je uzeti u obzir stil i upotrebu odeće prilikom izbora materijala. Stil odeće utiče na materijal, a materijal je značajan deo izgleda odeće.

Dva komada odeće napravljena sa istim uzorcima, ali različitim vrstama tkanine mogu izgledati sasvim drugačije. Korišćenje odeće je takođe važan faktor koji treba imati u vidu pri izboru materijala. Ako odeća treba da bude topla, mi odaberemo deblji i oštriji materijal. Slično tome, ako odeća treba da bude izdržljiva, biramo tkaninu koja je otporna. Međutim, svu odeću treba učiniti da traje što duže, pa je uvek mudro odabrati kvalitetne materijale.

Pamuk

Istorija pamuka

Pamuk je gotovo čista celuloza. U prirodnim uslovima, pamučni vijci povećavaju širenje semena. Vlakno se najčešće vrti u predivo ili nit i koristi se za proizvodnju mekog, prozračnog tekstila. Upotreba pamuka za tkaninu je poznata u praistorijskim vremenima; komadi od pamučnog vlakna iskopani su u Meksiku između 6000. pne i 5000. pne u civilizaciji doline Indusa.

Iako se kultivisao od antičkih vremena, jedan pronalazak, pamučni čekrk je smanjio troškove proizvodnje koji su doveli do njegove široke upotrebe, i to je najtraženija tkanina od prirodnih vlakana u odeći danas.

Pamuk danas

Pamuk se gaji u suptropskim zemljama kao što su Turska, Kina, SAD od genetski modifikovanih biljaka.

Pamuk je mekano, puhnasto vlakno koja raste u štapiću ili zaštitnom kućištu oko semena pamučnih biljaka roda Gossipium.

Većina pamuka u Sjedinjenim Američkim Državama, Evropi i Australiji se sakuplja mehanički, bilo kombajnom za pamuk, mašinom koja uklanja pamuk iz štapića bez oštećenja pamučne biljke, ili pamučnim odmetačem, koji lomi čitavo stablo biljke kako bi ubrao pamuk.

Pamuk je višegodišnji usev u tropskim područjima, ali bez defolacije ili zamrzavanja, biljka će nastaviti nekontrolisano da raste.

Najveći svetski proizvođači pamuka:

Proces proizvodnje pamuka

Postoji sedam faza u procesu proizvodnje odeće od pamuka. To uključuje sledeće: Gajenje pamuka, skupljanje, čišćenje, predenje pamuka, bojenje pamučne tkanine, konstrukciju odeće i čija je završna faza distribucija odevnog predmeta od magacina do izloga, zatim kupca.

Ratarstvo

Prva faza procesa je sadnja semena pamuka. Seme se zatim hrani kišom i kada biljka pamuka izraste, uzgajivači pamuka će ručno brati pamuk. 

Skupljanje

Proces skupljanja i prečišćavanja pamuka je generički termin koji se koristi da implicira kompletan proces u efikasnom pretvaranju pamučnih kutija u vlakna.
Kada se pamučne kutije pokupe, oni se kamionom dostavljaju direktno u fabriku za prečišćavanje. Ovo je mesto gde se pamuk ubacuje u mašinu za čišćenje koja odvaja pamučna vlakna od mahuna za seme. Ovo se radi kako bi se efikasno uklonila sva prljavština, stabljike i lišće.

Predivo

Proces predenja pamuka je termin koji se koristi da opiše proces u kojem vlakna prolaze kroz mašinu za češljanje koja odvaja vlakna da bi postala predivo i onda na kraju bila spremna za tkanje ili pletenje. Tokom ovog procesa, pamuk se temeljno čisti kroz rigorozni proces čišćenja. Vlakna se zatim češljaju nizom mašina i na kraju se predu da bi se formiralo meko teksturirano predivo. Kada se pamuk pretvori u pletenu pamučnu tkaninu, onda se stavlja u kamion da se odveze u fabrike za bojenje.

Sirova tkanina

U ovoj fazi predivo se pretvara u veliku sirovu tkaninu koja se tretira raznim hemikalijama i priprema se za sledeću fazu, a to je bojenje materijala.

Rolna materijala

Jedna od najvećih briga u vezi sa proizvodnjom organske odeće je pitanje otpadne vode i toksičnih hemikalija koje se koriste u procesu bojenja.

Konvencionalni proces bojenja je veoma toksičan proces koji zahteva puno vode. Tokom faze bojenja, stvara se mnogo otpadne vode koja se trenutno inficira toksičnim teškim metalima i zagađivačima. Toksične hemikalije koje se koriste u bojama imaju štetan uticaj ne samo na životnu sredinu, već i na poljoprivrednike, kao i na ljude koji žive u okolini.

Međutim, u organskim sertifikovanim fabrikama koriste se samo prirodne boje. To znači da boje koje se koriste u bojama potiču od elemenata u prirodi. Prirodne boje zahtevaju zemljište za uzgoj sa sastojcima kao što su indigo, ljuske luka i kurkuma koje su najpopularnije opcije. Mnogi razlozi zašto se prirodne boje koriste manje u poređenju sa popularnim sintetičkim bojama su zato što prirodne boje nemaju živopisnost sintetičkih boja. Nakon što je pamuk obojen, šalje se u fabriku odeće.

Krojenje

Nakon što se rolne materijala dopreme do proizvođača odeće, kao što smo mi, one se kroje i seku po specifikacijama, po unapred zadatim šablonima i tako se materijal priprema za šivenje odeće.

Odeća

Finalna faza proizvodnje odeće odvija se šivenjem i spajanjem prethodno iskrojenih delova. Ovaj korak je i najvažniji u procesu proizvodnje jer podrazumeva da su svi prethodni koraci, poput dizajna, izrade šablona, oddabira materijala, testiranja veličina, kontrolu kvaliteta, odrađeni adekvatno kako bi se obezbedio najveći mogući kvalitet dobijenog proizvoda.

NABAVKA MATERIJALA

Kada smo objasnili sve korake proizvodnje i obrade pamuka kao i izradu finalnog proizvoda, vreme je da pogledaš koje resurse koristimo pri nabavci naših materijala. Kao dugo postojana, proverena kompanija, jedna od najstarijih u ovoj industriji, bila je naš izbor od samog početka poslovanja do danas. Kompanija: TÜRKHAN TEKSTİL

TÜRKHAN TEKSTİL - KOMPANIJA OD KOJE KUPUJEMO MATERIJALE

Turkhan Tekstil Turizm Nakliie Deri Insaat San. Ve Tic. Ltd. Sti. je kompanija sa sedištem u Turskoj, u Istanbulu. Posluje u industriji Broadwoven Fabric Mills. Kompanija je osnovana 01.03.1996.

Adresa fabrike:
No:10 A Telsiz Mahallesi Dursun Kilic Caddesi ZeytinburnuIstanbul; Marmara; Postal Code: 34020

STANDARDNA SPECIFIKACIJA MATERIJALA:

OEKO-TEKS

 

 

OEKO-TEKS® Standard 100 je sertifikat proizvoda koji postavlja zahteve za sadržaj hemijskih supstanci za koje se sumnja da su štetne po naše zdravlje. OEKO-TEKS® je vodeća svetska zdravstvena oznaka za tekstil i poznata je pod brendom „Poverenje u tekstil“. Oznaka pokazuje da je proizvod testiran i odobren na osnovu zahteva međunarodnog OEKO-TEKS® udruženja. Skoro 13.000 aktivnih sertifikata je sada izdato kompanijama širom sveta.

Pročitaj više o OEKO-TEKS-u:

 

TURKAK

Turska agencija za akreditaciju (TURKAK) koja je povezana sa Ministarstvom inostranih poslova Turske, sa sedištem u Ankari, podložna je privatnom pravu, ima pravni subjektivitet, neprofitna je organizacija, ima administrativnu i finansijsku autonomiju i ustanovljen je poseban budžet 1999. godine.

TURKAK sa ciljevima akreditacije tela za ocenjivanje usaglašenosti, obezbeđujući da ta tela rade u skladu sa nacionalnim i međunarodnim standardima i da sertifikati koje izdaju tela za ocenjivanje usaglašenosti budu nacionalno i međunarodno priznati, je jedino nacionalno telo za akreditaciju koje priznaje turska vlada.

 

ISO 9001

Proizvodnja tekstila je takođe sertifikovana prema ISO 9001 međunarodnom standardu. Ovo je sertifikat koji ulazi i postavlja zahteve za ceo sistem upravljanja i specifikuje zahteve za uspostavljanje, implementaciju, održavanje i kontinuirano unapređenje upravljanja kvalitetom (KMS) organizacije.

Pročitaj više o ISO 9001 klikni ovde. Wikipedia.

 

Zaključak


Izabrali smo najbolje materijale za naše proizvode koji su najkvalitetniji u industriji odeće.
Pronađi savršen komad odeće za bilo koju priliku ili sezonu!

Saznaj detaljno kako da održavaš materijal svoje odeće

 

Google Review Widget