Održavanje materijala

Kako čitati simbole za veš

Simboli za veš izgledaju kao drugi jezik, ali simboli instrukcija za pranje na etiketama za negu naših odevnih predmeta govore nam tačno kako da peremo i sušimo veš, isto tako i daju dodatne informacije o beljenju i peglanju. Čitaj dalje za naš brzi vodič o tome šta simboli znače ili preuzmi i odštampaj sopstvenu tabelu simbola za veš radi prisećanja kada vidiš simbol koji ne prepoznaješ.

Simboli za pranje

Odgovarajuća temperatura i ciklus pranja su važni za postizanje odličnih rezultata pranja, a može čak i da spreči oštećenje naše odeće. Simboli za pranje veša ispod mogu vam dati ideju za temperaturu, označenu brojem tačaka u simbolu kade sa vodom, dok su različite vrste ciklusa predstavljene kadom sa jednom ili dve linije ispod nje.

 Simboli ciklusa pranja

 

 Simboli temperature pranja

 
Važno: Ne zaboravi da paziš na znakove za hemijsko čišćenje, date krugovima, ili simbole za pranje ruku, označene kadom vode sa znakom ruke, tako da znaš kada da izbegneš stavljanje odeće u mašinu za pranje veša.

Simboli sušenja

Sušenje je važan deo procesa nege odeće, ali svi smo čuli one strašne priče o džemperima od kašmira koji izlaze iz pranja za tri veličine manji.

Poznavanje simbola naše mašine za sušenje veša, kao što je kvadrat sa krugom u sredini koji označava dozvoljeno sušenje u mašini za sušenje veša, može pomoći da izbegnemo stavljanje pogrešne odeće u mašinu za sušenje veša. Drugi simboli mogu da nam daju dodatne informacije, kao što je kvadrat sa horizontalnom linijom u sredini znači da treba da osušiš predmet ravno ili precrtani uvrnuti simbol, koji nam govori da ne isceđujemo odeću. Temperatura je data povećanjem broja tačaka unutar kruga.

Opšti simboli sušenja

 

 

 

Simboli temperature sušenja

Simboli za beljenje

Ako želiš da koristiš izbeljivač, poželećeš da pogledaš etiketu za negu tkanine na odeći radi utvrđivanja da li postoji simbol izbeljivača, dat trouglom ili, što je još važnije, simbolom ne izbeljivati, precrtanim trouglom. Prepoznavanje ovih znakova može spasiti našu odeću od trajnog oštećenja izbeljivačem hlora.

Simboli za beljenje

Simboli za peglanje

Neke tkanine izgledaju sjajno nakon peglanja, ali druge, poput delikatnijih materijala, mogu se oštetiti. Postoje čak i neke tkanine koje jednostavno zahtevaju posebnu pažnju prilikom peglanja.

Na primer, ako želiš da ispeglaš svoju novu košulju i želiš da znaš da li se može bezbedno peglati, potraži simbol pegle na odeći, predstavljen malim simbolom pegle sa tačkama u sredini koje označavaju podešavanje temperature, poput onih prikazanih ispod.

Simboli za peglanje

Google Review Widget