Skip to main content
Materijali

Materijali

Kada ste jutros birali odeću iz vaše garderobe, vaše misli su se, pri izboru, verovatno kretale sa danom koji je ispred vas. Recimo da je ovo tipična letnja subota, i izaberete jednostavnu majicu i farmerke. Ali odakle je ta odeća stvarno došla?

Odakle odeća potiče i kakav uticaj ovo putovanje ima na vaše okruženje ili na okolinu širom sveta? Važno je uzeti u obzir stil i upotrebu odeće prilikom izbora materijala. Stil odeće utiče na materijal, a materijal je značajan deo izgleda odeće.

Dva komada odeće napravljena sa istim uzorcima, ali različitim vrstama tkanine mogu izgledati sasvim drugačije. Korišćenje odeće je takođe važan faktor koji treba imati u vidu pri izboru materijala. Ako odeća treba da bude topla, mi odaberemo deblji i oštriji materijal. Slično tome, ako odeća treba da bude izdržljiva, biramo tkaninu koja je otporna. Međutim, svu odeću treba učiniti da traje što duže, pa je uvek mudro odabrati kvalitetne materijale.

Pamuk

Organski pamuk se generalno shvata kao pamuk i gaji se u suptropskim zemljama kao što su Turska, Kina, SAD od genetski modifikovanih biljaka, za koje se veruje da se gaji bez upotrebe bilo kakvih sintetičkih poljoprivrednih hemikalija kao što su đubriva ili pesticidi.

Pamuk je mekano, puhnasto vlakno koja raste u štapiću ili zaštitnom kućištu oko semena pamučnih biljaka roda Gossipium.

Cotton farm

Većina pamuka u Sjedinjenim Američkim Državama, Evropi i Australiji se sakuplja mehanički, bilo kombajnom za pamuk, mašinom koja uklanja pamuk iz štapića bez oštećenja pamučne biljke, ili pamučnim odmetačem, koji lomi čitavo stablo biljke kako bi ubrao pamuk.

Pamuk je višegodišnji usev u tropskim područjima, ali bez defolacije ili zamrzavanja, biljka će nastaviti nekontrolisano da raste.

Od tkanine do mode

Pamuk je gotovo čista celuloza. U prirodnim uslovima, pamučni vijci povećavaju širenje semena. Vlakno se najčešće vrti u predivo ili nit i koristi se za proizvodnju mekog, prozračnog tekstila. Upotreba pamuka za tkaninu je poznata u praistorijskim vremenima; komadi od pamučnog vlakna iskopani su u Meksiku između 6000. pne i 5000. pne u civilizaciji doline Indusa.

Iako se kultivisao od antičkih vremena, jedan pronalazak, pamučni čekrk je smanjio troškove proizvodnje koji su doveli do njegove široke upotrebe, i to je najtraženija tkanina od prirodnih vlakana u odeći danas.

TÜRKHAN TEKSTİL - KOMPANIJA OD KOJE KUPUJEMO MATERIJALE

Turkhan Tekstil Turizm Nakliie Deri Insaat San. Ve Tic. Ltd. Sti. je kompanija sa sedištem u Turskoj, u Istanbulu. Posluje u industriji Broadwoven Fabric Mills. Kompanija je osnovana 01.03.1996.

Adresa fabrike:
No:10a Telsiz Mahallesi Dursun Kilic Caddesi Zeitinburnu
Istanbul; Marmara; Poštanski broj: 34020

TurkhanTextil

 

STANDARDNA SPECIFIKACIJA MATERIJALA:

Sertifikat materijalaOekoStandard

OEKO-TEKS

OEKO-TEKS® Standard 100 je sertifikat proizvoda koji postavlja zahteve za sadržaj hemijskih supstanci za koje se sumnja da su štetne po naše zdravlje. OEKO-TEKS® je vodeća svetska zdravstvena oznaka za tekstil i poznata je pod brendom „Poverenje u tekstil“. Oznaka pokazuje da je proizvod testiran i odobren na osnovu zahteva međunarodnog OEKO-TEKS® udruženja. Skoro 13.000 aktivnih sertifikata je sada izdato kompanijama širom sveta.

Pročitajte više o OEKO-TEKS-u:

OekoStandard

 

TURKAK

Turska agencija za akreditaciju (TURKAK) koja je povezana sa Ministarstvom inostranih poslova Turske, sa sedištem u Ankari, podložna je privatnom pravu, ima pravni subjektivitet, neprofitna je organizacija, ima administrativnu i finansijsku autonomiju i ustanovljen je poseban budžet 1999. godine.

TURKAK sa ciljevima akreditacije tela za ocenjivanje usaglašenosti, obezbeđujući da ta tela rade u skladu sa nacionalnim i međunarodnim standardima i da sertifikati koje izdaju tela za ocenjivanje usaglašenosti budu nacionalno i međunarodno priznati, je jedino nacionalno telo za akreditaciju koje priznaje turska vlada.

TurkAK

 

ISO 9001


Proizvodnja tekstila je takođe sertifikovana prema ISO 9001 međunarodnom standardu. Ovo je sertifikat koji ulazi i postavlja zahteve za ceo sistem upravljanja i specifikuje zahteve za uspostavljanje, implementaciju, održavanje i kontinuirano unapređenje upravljanja kvalitetom (KMS) organizacije.

Pročitajte više o ISO 9001 kliknite ovde. Wikipedia.

ISO 9001 Standard

 

Grafikon Materijala

Informacije na ovom grafikonu su prikazane radi lakše vizuelne identifikacije određenog materijala i odeće koja prati taj materijal, odnosno odeće koja je sašivena od tih materijala.

97% svih proizvoda je napravljeno od minimum 93% pamuka gde postoji dodatak elastana ili poliestera u minimalnom procentu koji se meša sa pamukom da bi se postigao efekat rastegljivosti, uvek, osim u slučaju kada je u pitanju 100% pamuk.

Priprema zemljišta za pamuk

                                          ODRŽAVANJE MATERIJALA


ewla masina za pranje


Razumevanje različitih simbola koji se odnose na održavanje odeće nije uvek jednostavno, ali je veoma bitno pažljivo slediti uputstva, kako bi se prilikom pranja postigli najbolji mogući rezultati. Svaki komad odeće ima markicu sa oznakama za način pranja i održavanja. Koliko god da su moderne mašine za pranje veša "pametne", pravilno poštovanje ovih oznaka produžiće vek trajanja vaše odeće.
Pre nego što veš stavite u mašinu za pranje veša razvrstajte odeću po boji, materijalima i preporučenoj temperaturi pranja. Svetle i tamne, šarene odevne predmete perite odvojeno, a predmete sličnih boja i temperature pranja, zajedno. Neki odevni predmeti su osetljivi na izbeljivače na bazi kiseonika i zato posebno obratite pažnju na to da li, za odeću koju perete, možete koristiti izbeljivač. Pre nego što stavite veš u mašinu, zatvorite džepove, rajsferšluse, ispraznite džepove. Zavrnute rukave ispravite.
Garderobu koja je šarena, ima štampane detalje ili nalepnice i aplikacije, okrenite naopačke.
U produžetku se nalazi Grafikon održavanja sa svim simbolima na koje možete naići, gde je samo potrebno pogledati simbole
na etiketi određenog proizvoda i uporediti ih sa ovim grafikonom da biste tačno znali šta treba da uradite sa odećom:

Grafikon odrzavanja

Zaključak


Izabrali smo najbolje materijale za naše proizvode koji su najkvalitetniji u industriji odeće.
Pronađite savršen komad odeće za bilo koju priliku ili sezonu!